+387 (0)39 849 500Crnopod b.b., 88320 Ljubuški
9. prosinca 2020. Novosti

Priprema vozila za zimu

BESPLATNA PROVJERA U NUIĆ SERVISIMA

Velika većina vozača pripremu vozila za zimu smatra gotovom kupnjom zimskih guma.

No, priča ne staje tu. Priprema vašeg vozila za hladan period pred nama, nužna je da bi vozilo ispravno radilo i bilo pouzdano na cesti.

Redoviti servisni pregledi, odrađeni profesionalno trebali bi biti dovoljna priprema vozila za zimske uvjete, no većina vozača ne servisira vozila dodatno, pa preporučujemo da prođete kroz ovu listu preporuka i spriječite oštećenja nastala zbog zimskih uvjeta.

Donosimo par osnovnih koraka za provjeru „zdravlja“ vašeg ljubimca. Oni nužno ne zahtijevaju odlazak u servis, ali pravovremenim reagiranjem možete spriječiti određene posljedice koje vas kasnije mogu koštati.

Savjestan vozač preuzima odgovornost za stanje svog vozila te tako povećava svoju sigurnost i sigurnost ostalih sudionika u prometu.

Pregled vozila prije zime uključuje:

 1. Zimske gume

Ako već niste, provjerite dubinu šare i starost vaših guma. Minimalna prihvatljiva dubina šare je od 4 do 5 milimetara.

 1. Ispravnost akumulatora i tekućina

Akumulator je jedan od najčešćih razloga otkazivanja starta motora pri niskim temperaturama. Ako imate akumulator stariji od 3 godine razmotrite izmjenu istog. Nuić servis nudi vam vrhunske brendove akumulatora: Comline i Banner po odličnim cijena uz povrat starog akumulatora.

Tekućina za hlađenje – Antifriz, bez dovoljne količine antifriza motor se može smrznuti što dovodi do velikih oštećenja i troškova. Također provjerite razinu tekućine za kočenje.

 1. Ispravnost signalizacije

Svakako provjerite grijače ili svjećice u zavisnosti koji tip motora imate. U zimskom periodu njihova je ispravnost neophodna.

 1. Metlice brisača

One direktno ugrožavaju sigurnost vozača i ostalih sudionika ako nisu u ispravnom stanju. Njihova zamjena je nužna i ne zahtijeva servis, zato ne budite nemarni.

 1. Provjera zimske tekućine za stakla

Tekućinu za pranje vjetrobranskog stakla treba zamijeniti zimskom verzijom. Neadekvatne tekućine smanjuju vidljivost.

 1. Provjera razine motornog ulja i čistoća filtera

Poželjno je zamijeniti filter goriva s pratećim gumicama ako uzmemo u obzir da stariji filteri podliježu prolasku i povlačenju zraka što dovodi do kondenziranja vode koja se može zalediti.

 1. Ostali savjeti za hladno vrijeme i led

– Kad su temperature ispod nule, gumene brtve koje odvajaju rubove vrata od karoserija imaju običaj ostati slijepljene i spriječiti vas pri otvaranju, zato svakako poprskajte silikonom sve brtve da spriječite smrzavanje, također možete prijeći preko poklopca motora i prtljažnika.

– Zaleđena brava? Jednostavan način da izbjegnete ovaj problem je da poprskate grafit unutar brave i onda nekoliko puta ubacite ključ kako bi tekućina ispunila cijelu rupu. Ovo vrijedi samo za automobile koji koriste ključ. Većina modernih automobila posjeduje bravu na vozačevoj strani, pa bi se trebalo pobrinuti da se ona ne zamrzne, jer nikada ne znate kada vas beskontaktni  sistem može iznevjeriti.


Naglašavamo:

 • Prilikom vožnje izbjegavajte neravne površine i rupe na cesti koje mogu uzrokovati oštećenja na ovjesu vozila

 • Snijeg i led s laka vozila ne odmrzavajte toplom vodom ne strugajte po laku

 • Neposredno nakon paljenja vozila ne povećavajte obrtaje dok se motor ne ugrije

 • Ako zamijetite led na kolniku svakako prije napravite mali test kočenja kako bi stekli osjećaj stanja na cesti, kako bi u hitnim situacijama bili svjesni koliko vam zaista treba da bi zakočili

 • Svakako se potrudite osigurati si kutiju prve pomoći u vašem prtljažniku i ako želite dodajte dodatnu zimsku opremu koja se sastoji od lampe s rezervnim baterijama, startera akumulatora, vreću pijeska i set osnovnog alata.

Vozite sigurno ove zime uz Nuić servis i provjerite vaše vozilo u jednoj od naših 8 servisnih poslovnica.

Besplatni pregled vozila uključuje:

 • guma

 • antifriza

 • glicerina

 • tekućine za šajbe

 • akumulatora

 • metlica brisača