+387 (0)39 849 500Crnopod b.b., 88320 Ljubuški
header image

10 najčešćih kvarova na automobilu – Akcija Mali Servis

15. veljače 2021. Novosti

10 najčešćih kvarova na automobilu

Iako je uvriježeno mišljenje da su automobili danas manje pouzdani nego prije, situacija je danas mnogo bolja. 70-tih godina servisni je interval iznosi 5 000 kilometara, pa kasnije produžen na 20 000 kilometara, a danas 30 000 kilometara.

Suvremeni automobili su pouzdani i to je zasluga napretka tehnologije. Kvaru automobila često pridonose „problemi“ s čistoćom i kvalitetom goriva i jeftinim servisnim pothvatima.

Pri tom, naglašavamo, kvarova nisu pošteđeni ni najelitniji automobili poznatih svjetskih marki, poput Mercedes-Benza, Audi-a ili BMW-a.

Vozači trebaju biti savjesni i odvojiti vrijeme za redoviti pregled vozila, a ne tražiti servisne usluge samo kada kvar izađe na vidjelo.

Odlazak u renomirani servis, čini uslugu i vama i zdravlju vašeg automobila. Nekvalitetni dijelovi i nestručni mehaničari trenutno su rješenje koje će vas skupo koštati.

Većina kvarova i problema koji se pojavljuju u vozilima lako je popraviti i riješiti. Preventivno djelovanje i ovaj put je rješenje. Redovito održavanje vozila i njegova pažljiva uporaba je ključ uspjeha. Donosimo kratak pregled popisa kvarova zbog kojih automobili najčešće „ostanu na cesti“.

 

  1. Pražnjenje akumulatora

Akumulator je jedan od najvažnijih dijelova električnog sistema, bez njega ne funkcioniraju: motor, svjetla, brisači, grijanje, radio i niz drugih funkcija.

Redovito održavanje i pravovremena izmjena akumulatora nužna je za zdravlje vašeg ljubimca. Poteškoće s akumulatorom otkrit ćete ako motor teže ili sporije pali, preporučujemo da prije kretanja na duži put provjerite napon akumulatora u servisu.

Većina današnjih akumulatora na tržištu ima garanciju od 2 godine, cjenovno su prihvatljivi i sprječavaju veće troškove.

  1. Pregaranje žarulje

Loša kvaliteta žarulje, uzrokuje pregaranje iste. Najčešći uzrok je u previsokom naponu električne instalacije.

  1. Otkazivanje amortizera

Loše prometnice i niskoprofilne gume rezultiraju problemima u vožnji, poput trešnje vozila i ispuštanja ulja. Danas imate relativno nisku cijenu amortizera na tržištu pa se možete odlučiti i za nove, napominjemo mijenjaju se u paru.

  1. Probijanje gume

Loše i dotrajale gume, prenizak tlak u kombinaciji s lošim cestama često dovode do probijanja guma. Preventivno djelovanje koje uključuje redovnu izmjenu ljetnih i zimskih guma, uz provjeru tlaka u gumama sprječava ovaj problem.

  1. Kvar termostata

Pri pregledu pumpe rashladne tekućine i njene izmjene koja se preporučuje na cca 100 000 pređenih kilometara, preporučljivo je izmijeniti i termostat. Njegova ispravnost ovisi o redovitoj izmjeni rashladne tekućine i preopterećenosti motora.

  1. Problem s alternatorom

Ako vam se na kontrolnoj ploči upali crvena lampica u znaku akumulatora, najvjerojatnije ukazuje na problem rada alternatora. Ona se ne pali pri dotrajalosti akumulatora, već ukazuje kako alternator nije više u mogućnosti puniti akumulator i davati potreban napon svim električnim potrošačima u vozilu. Također može ukazivati i na pucanje remena alternatora. Provjera voltmetrom u servisu lišit će vas svakakvih prognoza i pri ispravnom stanju mjerač će pokazivati oko 12 volti s ugašenim automobilom te 13-14 volti pri radnom stanju.

  1. Neispravnost klima uređaja

S obzirom na relativno kratko korištenje u ljetnom razdoblju, te dugi zimski period nekorištenja ulje se iscijedi iz cilindra kompresora, te nastane korozija koja propušta rashladni medij. Prevencija ovog problema je pregled stanja freona i redovito korištenje i ljeti i zimi.

  1. Pucanje klinastog remena

Svima je poznat zupčasti remen, no za razliku od njega klinasti remen se ne mijenja preventivno te je kod starijih automobila često izložen pucanju. Prevelika nategnutost ili pak oštećenje stranim predmetom te ugradnja jeftinih proizvoda upitne kvalitete vode ka pucanju istog. Zato odvojite vrijeme za pregled klinastog remena i po potrebi ga zamijenite.

  1. Oštećenje brizgaljki

Uslijed zaprljanog goriva, s viškom sumpora, nečistoća i vlage, dolazi do zaprljanja i oštećenja brizgaljki. Jednostavan pregled i čišćenje ultrazvučnim uređajem svako 50 000 km preventiva je njihovom oštećenju i motor bolje radi i manje troši.

  1. Otkazivanje dijelova ovjesa

Loše prometnice i nedostatak parkirnih mjesta, vozače često prinudi na nepravilno parkiranje i penjanje na bankine, pri čemu gumeni oslonci – selen blokovi otkazuju.

Srećom njihova cijena je razumno jeftina, a važnost mnogostruka te preporučujemo mijenjati pri svakom većem servisu.

 

Servis Nuić izdvaja iz ponude – AKCIJA MALI SERVIS – FILTER ULJA GRATIS

 

Iskoristite akcijske ponude u svim servisnim poslovnicama Nuić servisa. Redovni servisi nužni su kako bi se kvar pravovremeno registrirao i riješio, kako ne bi prouzročio još veći problem.

Akcija vrijedi isključivo za motorna ulja kupljena u jednoj od Nuić servisnih poslovnica. Ponuda se odnosi na sve marke i modele vozila koji u razdoblju od 29.1. do 1.03.2021 izvrše izmjenu ulja u Nuić servisima.

Vozite sigurno uz Nuić!

Na karti možete provjeriti najbližu poslovnicu i kontaktirati nas na mail: [email protected] kako bi dobili ponudu za vaš automobil.